Participatieraad Bronckhorst / Werkgroep vervoer (ZOOV)

Een werkroep van de Participatieraad heeft zich verdiept over het vervoer in onze gemeente (leerlingenvervoer en doelgroepenvervoer). De vraag was hoe het geregeld is en of er zich problemen voordoen.

Leerlingenvervoer
In december 2024 heeft Zembla een documentaire uitgezonden over het haperende leerlingenvervoer naar het speciaal onderwijs. Dit ging over de situatie in Utrecht maar men vermoedt dat dit in het hele land al jaren aan de orde van de dag is. Jammer was dat er geen oplossingsrichtingen werden aangedragen.

Ook in Bronckhorst hebben we soms te maken met chauffeurstekorten en vervoerders die hun toezeggingen niet nakomen. Sommige ouders en leerlingen hebben daar veel last van. Toch hebben bij ZOOV bijna alle routes één of meer vaste chauffeurs, de stiptheid ligt boven de norm en er is een hoge oudertevredenheid. Het leerlingenvervoer is in onze gemeente dus behoorlijk goed op orde.

In de documentaire bleek dat van veel problemen de oorsprong te vinden was in de aanbesteding. De gemeente is ook verplicht het vervoer aan te besteden. Daarin wordt gelet op de verbetering van het doelgroepenvervoer, zoals:
• Aangaan van langlopende contracten (10 jaar);
• Werken met een regiecentrale die de vervoerders aanstuurt (Munckhof);
• Aanbesteden waarbij ook de kleine bedrijven mee kunnen doen;
• Aanbesteden van opdrachten waarin meerdere ritten kunnen worden uitgevoerd (sociale werkvoorzienig, school, dagbesteding).

ZOOV is lid van de Vereniging Doelgroepenvervoer Nederland (VDVN). Zij hebben een verbeteragenda opgesteld.

Doelgroepenvervoer en ZOOV Op Maat
De invoering van de nieuwe vervoercentrale Munckhof heeft problemen gegeven. Zij hebben niet alles uit opgeleverd wat volgens de offerte in de aanbesteding zou moeten. Na een gesprek in september 2024 met de directeur van Munckhof zijn concrete afspraken gemaakt over de oplevering van de restpunten. De restpuntenlijst is vastgesteld en besproken met Munckhof met de bijbehorende vervolgacties en deadlines. Een groot aantal punten is nu in januari 2025 opgeleverd. Er zijn nog enkele openstaande punten waaraan gewerkt wordt.

Verwarring bij de inwoners is waar het doelgroepenvervoer voor ingezet mag worden, alleen met of ook zonder indicatie. Denk aan ritjes zoals ziekenhuis bezoek of recreatieve uitjes zoals familiebezoek. De gemeente heeft inmiddels informatie gestuurd naar de ouders/inwoners hierover. Het vervoer is er voor iedereen, alleen in hoeverre men er zelf voor moet betalen verschilt. Daar wordt nu meer duidelijkheid over gegeven.

Tot slot is besloten dat een lid van de Participatieraad zitting zal nemen in de reizigersadviesraad van ZOOV en zo een vinger aan de pols kan houden.